İstinye Üniversitesi Quantum Dynamics Kulübü öğrencileri, geliştirdikleri “İnsansız Hava Aracı ile Anız Yangınlarının Erken Tespiti, Müdahalesi ve Toprak Koruma Sistemi” projesiyle TEKNOFEST 2025 Kuzey Kıbrıs finallerinde Türkiye ikinciliği elde etti.
Proje kapsamında geliştirilen insansız hava aracı (İHA), yangınların yoğun olduğu dönemlerde devriye uçuşları gerçekleştiriyor. Görüntü işleme algoritmalarıyla yangını tespit eden sistem, yangın bölgesine yaklaşarak çevre dostu, biyolojik karışımla alevlerin yayılmasını engelleyen bir sınır hattı oluşturuyor. Bu özel karışım yangının ilerlemesini durdururken, aynı zamanda toprağı besleyen ve gübre olarak kullanılabilen bir yapıya sahip olmasıyla öne çıkıyor. Su tutma oranının yüksek olması sayesinde, itfaiye ekiplerinin müdahalesi kolaylaşıyor ve yangının ormanlara sıçraması önleniyor.
“Orman yangınlarının yüzde 30’unun anız yangınlarından kaynaklanıyor”
Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Zeynep Sude Gülfidan, ekip çalışması ile gerçekleştirilen projeyi şöyle anlattı:
“Öncelikle bizim anız yangınları üzerine yoğunlaşmamızı sağlayan etken, sebebi belirlenen orman yangınlarının yüzde 30’unun anız yangınlarından kaynaklanması oldu. Eğer anız yangınlarını durdurabilirsek orman yangınlarının büyük bir kısmını durdurmuş olacağız. Zaten anız yakmak ülkemizde ve dünyanın pek çok yerinde yasaklanmış durumda. Biz de bu bilinci çiftçilerimize aşılamak amacıyla yola çıktık.
Alanda yaptığımız görüşmeler sonucunda hazırlamış olduğumuz biyolojik karışımın daha geniş alanlarda da kullanılabileceğini öğrendik. Bu sayede projeyi büyütüp girişimci bir ruh ile devam etmemizi sağladı.”
Orman Yangını Sorununa Bilimsel Bakış
Türkiye, yaz aylarında orman yangınlarına en çok maruz kalan Akdeniz ülkeleri arasında yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre 2023 yılında yaklaşık 74.000 hektar orman alanı yangınlar nedeniyle tahrip olurken, 2024 yılında ise toplam 3.800 orman yangını meydana geldi ve yaklaşık 27.000 hektar orman alanı zarar gördü . İklim değişikliğiyle birlikte geniş alanlara yayılan yangınlar; ekosisteme, hava kalitesine ve toprak yapısına ciddi zararlar veriyor.
Bu gerçeklik, üniversitelerde geliştirilen yenilikçi çözümlerin önemini artırıyor. İstinye Üniversitesi öğrencileri, geliştirdikleri bu proje ile yangınlara karşı bilimsel, uygulanabilir ve doğa dostu bir çözüm sunuyor. Proje, sadece yangınla değil, yangının uzun vadeli çevresel etkileriyle de mücadele ediyor.
Öğrenciler Geleceğe Umut Oluyor
Ödüllü projeyi gerçekleştiren İstinye Üniversitesi öğrencileri arasında Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Zeynep Sude Gülfidan, Yazılım Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Tuana Harmankaya, Bilgisayar Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Ebru Çepni, Makine Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Sıla Pirim ve Bilgisayar Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Enes Durudeniz yer alıyor.
İstinye Üniversitesi öğrencileri, çevre bilinciyle geliştirdikleri bu projeyle sadece bir teknoloji değil; aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek vizyonu da ortaya koyuyor. Doğaya zarar vermeyen, aksine toprağı besleyen bir yaklaşımı temel alan sistem, çevre mühendisliği, yapay zekâ ve mimarlık gibi birçok disiplini bir araya getirerek fark yaratıyor.